Nya coronaviruset

Militär sätts in mot utbrottet

1:50 min

I Kina stiger antalet smittade av det nya coronaviruset allt snabbare. Över 1 300 personer bekräftas nu sjuka, och dödstalet har stigit till 41. Nu sätts militären in för att bekämpa virusutbrottet.

Tre sjukvårdskompanier, totalt 450 man från Folkets befrielsearmé, flygvapnet och flottan, har nu kommenderats ut för att stärka upp sjukvården i den värst drabbade staden Wuhan.

Även sjukvårdsutrustning har flugits in till elvamiljonersstaden, som sedan i torsdags varit avskuren från resten av landet.

Medieuppgifter från Wuhan vittnar om en extremt pressad sjukvård, när tusentals söker sig till sjukhusen för vård. Även hundratals civila läkare och sjuksköterskor har skickats till Wuhan från bland annat Shanghai, rapporterar statliga medier.

Över hälften av Kinas provinser har nu gått upp i max-krisläge för att bekämpa utbrottet av coronaviruset, och det innebär att centralregeringen tar över ansvaret för krisledningen.

Värst drabbad är Hubei-provinsen där nu minst 16 städer, inklusive Wuhan, satts i karantän och stängt kollektivtrafik och vägar.

karta över nya coronavirusets spridning

Samtidigt dyker fler fall upp utanför Kina: Australien, Frankrike, Nepal, Singapore har alla bekräftade fall av det nya coronaviruset, som kan leda till lunginflammation och i värsta fall kan vara dödlig. I nuläget finns varken vaccin eller botemedel.

Av de över 1 300 som nu bekräftats sjuka är över 200 i kritiskt tillstånd. 41 personer har hittills avlidit, och antalet misstänkta fall närmar sig 2 000.