Rättegången om grovt förtal inleds mot Ann-Sofie Hermansson

1:55 min

I dag inleds rättegången om grovt förtal mot socialdemokraten och före detta kommunstyrelseordförande i Göteborgs stad, Ann-Sofie Hermansson.

I mars 2018 skulle målsägande Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi delta i ett panelsamtal efter visningen av filmen Burka Songs 2.0. Men efter kritik om att panelen var för ensidig ställde Göteborg stad in arrangemanget, som skulle ägt rum i stadens lokaler.

Under samma period skrev politikern Ann-Sofie Hermansson ett flertal blogginlägg där hon kallade målsägande för bland annat "extrema röster som försvarat terrorister och avfärdat anti-terror insatser mot bland annat IS krigare".

Efter det polisanmälde Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi Ann-Sofie Hermansson, men polisanmälan las ned. Därför valde de istället att väcka ett enskilt åtal om förtal med hatbrottsmotiv.

Enligt stämningsansökan yrkar målsägande på ett skadestånd på 9000 kronor var som ersättning för kränkning på grund av deras trosbekännelse.

 – Det kostar oss personligen på många sätt, men också ekonomiskt, genom att på det här sättet bli uteslutna från den offentliga debatten och diskussionen, säger Fatima Doubakil, en av målsägande till P3 Nyheter.

Ann-Sofie Hermansson håller inte med om att det handlar om förtal, och säger att hon använt sin grundlagsrätta yttrandefrihet.