Kina

Professor om coronaviruset: ”Bara toppen av ett isberg”

2:05 min

Att kinesiska myndigheter nu säger att coronaviruset ser ut att ha ökat sin förmåga att sprida sig förvånar inte. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– När är ett sånt här djurburet virus tar sig in en ny djurart, alltså människan, så kommer det att anpassa sig till den nya värden. Då får det bättre möjligheter att spridas från person till person, säger Björn Olsen.

Kinas nationella hälsomyndighet sade idag att man befarar att antalet som smittas av coronaviruset kommer att öka. Viruset blir allt mer smittsamt, och smittar även under inkubationstiden, något som inte var fallet med sars.

– I och med att vi inte har några symtom så tror vi inte heller att vi är sjuka. Då kan man umgås och träffa människor på ett väldigt nära sätt. Man får en smittspridning utan att veta om att man är sjuk, säger han.

Beräkningar från två olika forskarlag visar att 190 000 människor kan ha smittats om bara några dagar. Det är inte osannolikt, enligt Björn Olsen.

– Vi ser ju bara toppen på isberget. De man konstaterat sjuka är de man har lyckats hitta, säger han, och fortsätter:

– När det gäller antal smittade så tror jag att det här viruset kommer hamna långt över sars. Då hade vi 8000 smittade, och då dog 800 personer. Det var en dödlighet på tio procent. Nu verkar inte dödligheten vara lika hög när det gäller det här viruset. Men vi kommer se många många sjuka, och många döda, med tanke på att så pass många blir infekterade, säger Björn Olsen.

Han tror att vi inom kort kommer att se smittan sprids vidare från andra länder än Kina.

– Man hade släppt ut draken innan man lyckats stänga in den. Vi kommer nog se smittfokus även i andra länder, framför allt i Sydostasien, säger Björn Olsen.