Trots satsning

Bakslag för Lega i italienskt regionval

2:06 min

I de italienska regionalvalen blev det seger för högerkoalitionen i Kalabrien, men i Emilia-Romagna misslyckades Matteo Salvinis parti Lega med att ta makten.

Istället vann den liberala vänsterns kandidat regionen Emilia-Romagna och partiledaren för Socialdemokraterna, Nicola Zingaretti, tackade för den hjälp som partiet fick utifrån, från Sardinerna.

Nicola Zingaretti sa att det till stor del är Sardinrörelsens förtjänst att så många gick och röstade den här gången i Emilia-Romagna.

Regionen har styrts av vänsterpartier ända sen slutet av andra världskriget och inför möjligheten att Lega och högerkoalitionen skulle vinna här, precis som i en majoritet av landets regioner – så har Sardinerna lyckats mobilisera ett motstånd mot Matteo Salvinis främlingsfientlighet.

På olika torg runt om i regionen samlades den breda vänstern till försvar för demokratin och uppmuntrade folk att gå och rösta.

Den här gången närapå fördubblades valdeltagandet jämfört med förra valet – totalt röstade 67 procent – att jämföra med 38 procent totalt i valet för fem år sen.

Valets vinnare, Stefano Bonaccini, har redan suttit en mandatperiod som regionpresident och hade en fördel av att vara mer känd än Legas kandidat.

Det hjälpte inte att Legas partiledare Matteo Salvini satsade allt. Han reste runt i regionen och ökade intensiteten på sociala medier. Kanske satsade han alltför hårt på att göra valet till en folkomröstning om sin egen person. Han vill tillbaka till rampljuset sen han och hans parti tvingades lämna regeringssamarbetet i augusti ifjol.

Partiets kandidat hamnade i skymundan och Salvini orsakade en ny diplomatisk konflikt och skrämde säkert också en del väljare när han under valkampanjen knackade dörr och förolämpade en tunisisk familj i Bologna. Han frågade om de var knarklangare.

Salvinis förlust stärker Socialdemokraterna i regeringssamarbetet med Femstjärnerörelsen.