Nya coronaviruset

Beredskapen för viruset höjs i Sydostasien

2:00 min

I många sydostasiatiska länder är oron stor för att det nya coronaviruset ska sprida sig. I Thailand har åtta fall bekräftats så här långt. Malaysia, Vietnam och Singapore är andra länder som drabbats och där har nu beredskapen höjts för att kunna kontrollera resenärer som kommer till länderna.

På i stort sett alla flygplatser i Sydostasien kontrolleras nu passagerare om de är smittad av det nya coronaviruset vid ankomsten, och allt fler människor använder mask för näsa och mun.

Thailand är det land som så här långt har drabbats av flest fall utanför Kina. Majoriteten av de smittade är kineser på besök i Thailand.

Myndigheterna säger att man har situationen under kontroll. Samtidigt kommer det kritik från flera håll mot att de thailändska myndigheterna inte har agerat tillräckligt snabbt.

Personer som jobbar nära hälsoministeriet, som kräver att få vara anonyma, säger att myndigheterna i mitten av januari avvisade ett förslag att stoppa alla flyg från staden Wuhan i Kina till Thailand.

Anledningen till att man då inte ville stoppa flygen ska vara att det ekonomiska bortfallet skulle drabba den thailändska turistnäringen.

De första veckorna i januari kom nära 7 000 passagerare med flyg till Bangkok från Wuhan. Sedan några dagar är alla flyg mellan städerna stoppade. Kineser är den största gruppen av utländska turister i Thailand.

Thailands hälsominister säger att man arbetar på en plan för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset, men att stoppa resenärer från Kina att resa in i Thailand är ett alltför stort beslut att ta i nuläget.

Hälsoministern säger till Bangkok Post att de beslut som tas inte ska drabba thailändarnas dagliga liv och landets ekonomi.

Många av de tusentals kinesiska studenter som finns i Thailand är nu hemma i Kina för att fira nyår. Nu uppmanas studenterna av de thailändska myndigheterna att stanna kvar i Kina i ytterligare två veckor som en försiktighetsåtgärd. 

I Singapore har en speciell krisgrupp inrättats i landet som har beslutat att alla som besökt Kina de senaste två veckorna ska undersökas av läkare.

De som varit i Kina och jobbar inom skolan och hälsosektorn i Singapore har beordrats att inte återvända till sina jobb på 14 dagar. 

Malaysia, Vietnam och Nepal är andra länder som har rapporterat bekräftade fall av smittade med det nya coronaviruset. 

Malaysia har i dag infört ett temporärt stop för inresor i landet från Wuhan och provinsen Hubei.