Kina

Coronaviruset slår hårt mot Kinas turism

1:51 min

Det eskalerande utbrottet av det nya coronaviruset i Kina innebär ett dråpslag mot landets viktiga turistindustri, som i linje med nya restriktioner som träder i kraft i dag måste boka av alla gruppresor.

– Februari är garanterat helt förstörd för turistbranschen, säger Ye Tan, en fristående ekonomisk expertanalytiker baserad i Shanghai.

För att begränsa spridningen av det nya coronaviruset har alla gruppturistresor stoppats i Kina. Både inhemska, och de som går utomlands.
En tuff smäll för den för Kina viktiga turistbranschen, som utgör över 10 procent av BNP, och där just det kinesiska nyåret är en av de största turisthelgerna.

Men en liten tröst för resebyråerna är att många turistgrupper redan åkt iväg innan repet gick idag och därför får avsluta sina resor, berättar Ye Tan.
Ekot har pratat med flera personer som jobbar inom resebranschen i Kina, och bilden är att allt nu bokas av, från hotell och flyg till turistbussar och restauranger.

Men, frågan är känslig och få vill ställa upp på band.

En turistguide i Peking med många år i branschen, vi kan kalla honom Wang, berättar att virusutbrottet i princip förstört hela det kinesiska nyåret för turistindustrin.

Wang berättar att det osäkra läget gör det också omöjligt att sälja resor framåt vilket innebär att turistguider som han själv nu står utan jobb, sannolikt i flera månader framöver.

Han tror även att många resebyråer och bokningssajter kommer gå i konkurs de kommande månaderna.