Inrikespolitik

Mediemätaren: Mer positiv uppmärksamhet för SD och V

2:13 min

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får allt större uppmärksamhet i media. Rapporteringen är mestadels positiv för partierna. Det visar Mediemätaren, som Sifo gör för Ekot.

Uppmärksamheten för Sverigedemokraterna ökar i både radio, tv och tidningar samt i sociala medier. Det som skrivs och sägs om partiet är ofta positiva saker. Detsamma gäller för partiledaren Jimmie Åkesson, han hörs till exempel mer än dubbelt så ofta i radio som han gjorde i höstas. I flera medier syns Åkesson mer än Ulf Kristersson.

Ekots politik-kommentator Fredrik Furtenbach säger att debatten under hösten var perfekt för SD.

På senare tid har debatten handlat mer om välfärden och Vänsterpartiets samarbete med Moderaterna och det kan motverka Sverigedemokraternas uppgång, säger Fredrik Furtenbach.

Också Vänsterpartiet har blivit allt mer synligt i media, om än inte på samma höga nivåer som SD.

Förlorare i dagens Mediemätare är Socialdemokraterna. Det stora regeringspartiet är fortsatt det mest omtalade i nästan alla mediekanaler, men tonen är tydligt negativ, mer negativ än i höstas.

När det gäller partiledarna är det Stefan Löfven som syns mest i alla medier, inte oväntat med tanke på att han också är statsminister. Men allt större medieutrymme upptar Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.