Allt ser fint ut: 100 kvinnors förlossningsskador samlas under hashtag

6:28 min

Just nu samlas över hundra kvinnors vittnesmål om förlossningsskador under #alltserfintut. Elinore från Karlskrona fick stora skador efter sin förlossning.

Initiativet kommer från Jonna Burén från Göteborg, som under projektet samlat hundra kvinnors vittnesmål och publicerar dem på Facebook och Instagram

Tanken är att belysa hur omfattande problemet med förlossningsskador och är, och också det stora tabu som Jonna Burén menar finns kring dem.

– Jag minns speciellt en kvinna som är 50 år och som levt med sin förlossningsskada i över 25 år. En gång när hon stod i kassan i mataffären började två tjejer skratta åt henne och hålla för näsan. Då upptäckte hon att det rann avföring längs hennes ben.

Men Jonna Burén vill också att berättelserna ska inge hopp.

– Vi ska inte glömma att det handlar om att lyfta problematiken för att också se att det går att få hjälp.

En av de som delat med sig av sin historia är Elinore Axelsson från Karlskrona. När hon födde sitt första barn för tre år sedan drabbade hon av en stor skada, en sfinkterruptur, som opererades i anslutning till förlossningen. Senare upptäcktes flera andra skador som inte behandlats.

– Jag hade en bild av hur det skulle vara med den där brickan med mackor, bubbel och min förstfödda på bröstet. Men så blev det ju inte alls.

Elinore Axelsson beskriver hur hon försökte nå fram till vården med en känsla av att något inte stod rätt till. Beskedet hon fick om och om igen var att träna sin bäckenbottenmuskulatur och göra knipövningar. Till slut mötte hon en läkare som bekräftade hennes skador, men gav beskedet att det i nuläget inte finns någon tillgänglig behandling.

– Storhandlar jag en dag kan jag inte gå till lekplatsen med min son, för då får jag ont. Jag har tvingats sluta vara aktiv och springa, cykla och träna på det sätt jag tidigare gjort. Det handlar om att planera, och stå över saker.

Nu är Elinore en del av #alltserfintut.

– Det känns viktigt att belysa det här och bryta tabu. Jag har haft tankar om att jag inte är en riktig kvinna, för jag klarade inte att föda mitt barn utan att få skador. Pratar man om det förstår man att det inte är så ovanligt, säger Elinore Axelsson.