Filmpolitik

Efter kritiken: "Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film"

1:30 min

Kulturminister Amanda Linds filmtittande har varit på tapeten den senaste veckan sedan hon i en intervju erkände att hon inte sett någon av Guldbagge-filmerna.

Det var i en intervju i Expressen från Guldbaggegalan som kulturministern  erkänt att hon inte sett någon av de nominerade filmerna.

Uttalandet möttes av kritik från krönikörer på kultursidorna, bland annat kallade Aftonbladets Karolina Fjellborg det hela för "magiskt bedrövligt med tanke på hennes position". Nu slår kulturminister Amanda Lind ifrån sig kritiken.

– Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film eller ta del av kultur, säger hon.

Somliga tyckte att kulturministerns filmtittande var talande för det allmänna tillståndet för svensk biofilm, där 2019 var ett bottenår vad gäller biobesök.

– Jag tar del av mycket svensk film och gillar svensk film. Jag tycker det är tråkigt att det här har blivit ett slagträ i debatten.

Lind har besökt Göteborgs filmfestival där hon sett invigningsfilmen "Psykos i Stockholm".

– Vi har också haft många goda samtal om filmens förutsättningar och möjligheter i Sverige och det är ju det som är mitt ansvar som kulturminister att se till att filmen har de bästa förutsättningarna framåt, fortsätter hon.