Jyllands-Posten

Kina kräver ursäkt efter dansk satirteckning

1:48 min

En teckning i den danska tidningen Jyllands-Posten kritiseras nu från kinesiskt håll. Ambassaden i Köpenhamn kräver en ursäkt från tidningen till det kinesiska folket.

Teckningen som fått spridning i sociala medier i Kina föreställer en kinesisk flagga där de gula stjärnorna bytts ut mot virus, en kommentar till spridningen av coronaviruset. Men från kinesiskt håll ser man den som en förolämpning. På sin sajt skriver den kinesiska ambassaden i Köpenhamn att teckningen är empatilös och kräver en ursäkt av Jyllands-Posten till det kinesiska folket. Men det kommer tidningen inte göra säger chefredaktör Jacob Nybroe till danska TV2.

Det har inte varit vårt syfte att förolämpa någon, men jag kan inte be om ursäkt eller ta bort en teckning jag inte tycker innehåller något fel säger han.

Teckningen ska bara ses som en illustration av en av de dominerande nyheterna i världen just nu. Det finns ingen intention att håna eller förnedra säger Jacob Nybroe, till TV2 .

Just Jyllands-Posten publicerade 2005 de omtalade satirteckningarna av profeten Mohammed. Teckningarna ledde till protester mot Danmark i flera muslimska länder och även en handelsbojkott och diplomatisk kris. Efter publiceringen har det förkommit både dödshot och avslöjats attentatsplaner mot tecknaren och tidningsredaktionen.