Pressmeddelande 2020-01-29

Litteraturveckan i P1: Nomineringarna till Sveriges Radios Lyrikpris 2020

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med stor Litteraturgala i Karlstad den 24 april med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Nu är det klart vilka fem titlar som nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris.

Nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2020:

”Äpplen och päron” av Naima Chahboun

”Ensamtal” av Ann Jäderlund

”Marginalia/Xterminalia” av Johan Jönson

”O” av Judith Kiros

”Materialvägensägen” av David Vikgren

Juryns motiveringar till nomineringarna*:

Äpplen och päron nomineras för att den i en sprittande, språklekande tankedikt biter i kunskapens syrliga äpple. Vigt balanserande mellan vetandets gräns och fablernas värld vrider och vänder poeten på paradoxer, plockar isär sagor och sanningar och skruvar perspektiven. Det är dikt som med ojämförlig humor tar tvivlet på största allvar.

Ensamtal av Ann Jäderlund nomineras för att den med drabbande enkelhet och outtömlig mångtydighet strävar bortom det beskrivbara. I dikt som är avskalad till kärnan och bräddfull med mening uppstår en klangfylld rymd kring de enskilda orden. Det är poesi om kommunikationens omöjlighet och nödvändighet som från tystnadens rand sänder ett rop över stora avstånd.

Marginalia/Xterminalia nomineras för att den i ett hypnotiskt tvillingverk vidgar poesin till konstens domäner. Ur en ohejdbar språkmaskin väller ett oemotståndligt flöde av självhat, existentiell panik och vantrivsel i kapitalismen. Det är envetet repetitivt och kroniskt oförutsägbart, med gläntor av naturlyrisk skönhet i den kompromisslösa svärtan.

O nomineras för att den speglar föreställningar om svart och vitt och dissekerar språkliga stereotyper i en knivskarp lyrisk undersökning. Lika tematiskt tät som formmässigt varierad rör sig dikten mellan kroppens erfarenheter och idéernas många skikt. Med intellekt och känsla i virtuos förening blir Shakespeare språngbräda för en dialog med historien och nuet.

Materialvägensägen nomineras för att den fångar upp den kollektiva vreden över ett rämnande samhällsbygge i en ordström som får marken att skälva. Regionalpolitisk rappakalja mals ned till sjungande språkslagg i ett explosivt vittnesmål om exploateringen av glesbygden. Det är lika ursinnigt som egensinnigt, blixtrande bångstyrigt och rasande roligt.

 
Om Sveriges Radios lyrikpris
Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Prissumman är på 30 000 kronor. För alla tidigare vinnare – se länk till pdf.

Litteraturveckan i P1 2020
Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2020 genomförs den för fjärde året i rad och den stora finalen – prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris – äger rum på Scalateatern i Karlstad fredag 24 april. Litteraturgalans värd är Marie Lundström som till vardags leder Lundströms Bokradio.

* Lyrikpris-juryn har i år bestått av följande poeter och litteraturkritiker: Per Engström, Petter Lindgren, Ann Lingebrandt, Niklas Söderberg samt förra årets pristagare Matilda Södergran. Juryns ordförande: Lena Birgersdotter, producent Dagens dikt, Sveriges Radio

Pressbilder:

Naima Chahboun Foto: Kajsa Göransson

Ann Jäderlund Foto: Privat

Johan Jönson Foto: Privat

Judith Kiros Foto: Carla Orrego Veliz

David Vikgren Foto: Lina Ikse

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Tullberg, projektledare
anna.tullberg@sverigesradio.se
08-784 18 84

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52