Coronaviruset.

Svenska företag stoppa tjänsteresor till Kina

2:04 min

Svenska företag stoppar nu tjänsteresor till Kina och vidtar också andra åtgärder på grund av spridningen av coronoaviruset. Till exempel så har den kinesiska bilkoncernen Geelys svenska bolag, däribland Volvo Cars och bilutvecklingsbolaget Cevt, stoppat resor.

Kinesiska Geely äger flera företag i Sverige, det största är Volvo Cars och sedan finns också bland annat bilutvecklingsbolaget Cevt och det relativt nystartade bilmärket Lynk&Co.

De bolagen har nu infört ungefär samma riktlinjer på grund av spridningen av coronaviruset, som alltså innebär ett resestopp till Kina och att de anställda som varit i Kina sätts i karantän. De ska stanna hemma och jobba hemifrån i 2 veckor efter att de återvänt till Sverige.

Enligt Volvo Cars påverkar det inte företaget speciellt mycket eftersom det är kinesiskt nyåret, vilket gör att produktion och annan verksamhet ändå ligger nere i Kina. Vad som händer framöver och hur det i sådana fall kan påverka företaget vill Volvo inte spekulera i.

Företagen är långt ifrån ensamt om att införa resestopp och vidta åtgärder. Flera medier rapporterar om att andra företag genomför liknande åtgärder, däribland industrijätten SKF.

Klädföretaget H&M har stäng 45 av sina butiker i Kina och medarbetarna får vara hemma med bibehållen lön, skriver Dagens Industri.