Skrev ungdomsboken "The Hate U give"

Högaktuellt om låttexter i Angie Thomas nya ungdomsbok

1:17 min

Just nu snackas det mycket om låttexter i rap som handlar om våld, frustration, knark och vapen och en låttext är också tändande gnistan i författaren Angie Thomas nya "Min tur nu".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Angie Thomas debuterade med "The Hate U give" som blev en bästsäljare och även film, en bok som började som en novell när hon gick i skolan och själv rappade. Viveca Bladh har läst nya boken: "Min tur nu".

Det dröjer bara några sidor in i boken innan jag måste sätta på rapparen Notorious BIG för att verkligen känna hur det skulle kännas att stå mitt emot någon och börja rappa. Huvudpersonen Brianna har slipat på rim i åratal och väl uppe i ringen går det inte att stoppa henne: inte när hennes döda pappa hånas, eller brorsan inte får jobb trots examen eller före detta missbrukande mamman blir arbetslös. När hon åker fast med att försöka sälja godis på skolan gör hon en låt om skolvakternas brutalitet och låten växer sig gigantisk på gott och ont. Det här är en högaktuell bok om att göra musik om sin verklighet och om moral, men det är framförallt gripande historia om hur lätt man kan göra sig ensam.

Översättare till svenska: Niklas Darke.