Varför gjorde vi granskningen av spelvärlden?

Jag har ställt frågor till barn och unga, som de säger att ingen vuxen någonsin har ställt till dem förut. Ändå handlar frågorna om deras största fritidsintresse, som inte alls är ett konstigt eller obskyrt intresse, tvärtom. Det handlar om spelvärlden, och vilken ung tonåring spelar inte i dag?

Ändå förstår många av oss vuxna absolut ingenting.

Under ett års tid har jag varit med i så många gaminggrupper jag bara orkat. Jag har intervjuat dussintals unga spelare, och jag har gjort en enkät med 1046 sjätte- och sjundeklassare. Jag har spelat, och när det har krävts har jag själv också låtsas varit en 13-årig gamer.

Jag har stött på skit, och det kommer jag också berätta om under de kommande två veckorna när vi publicerar granskningen. Men det är inte konstigt.

Överallt där barn och unga finns, kommer också barn och unga riskera att råka illa ut. Det är inget unikt för spelvärlden.

Det som är unikt är just hur dålig kunskap många vuxna har. Inte bara föräldrar utan också andra delar av samhället, som rättsväsendet.

Är det något som känns farligt så tycker jag att det är just det. Okunskapen. För det är också okunskapen som riskerar att göra det svårare för barnen att berätta när något gått snett. Tröskeln är högre.

Dessutom finns hos många en rädsla: Om du som vuxen inte förstår hur underbar spelvärlden kan vara, och hur fantastiska vännerna där kan vara, hur ska man då kunna lita på att ett larm om att något gått snett inte bara leder till att spelandet helt tas ifrån dig?

För att gemenskapen i spelvärlden kan vara otroligt viktig, vittnar också många unga om. Flera säger att det är där de har hittat sina allra bästa vänner.

Granskningen Gamer publiceras som en serie hos P1 dokumentär, och som Ekonyheter. Dokumentäravsnitten släpps den 29 januari, 31 januari, 5 februari och 7 februari 2020.

Vill du komma i kontakt med mig så finns jag här:

emelie.rosen@sverigesradio.se

Discord: Reporter-Emelie#2336