GÖTEBORGS FILMFESTIVAL

Bacurau - en brasiliansk film om en utplånad by

1:48 min

Brasilien är ett tema på årets filmfestival i Göteborg, och en av filmerna som visas är Bacurau. Om en by som hotas av utplåning.

Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles - så heter de två brasilianska regissörerna som gjort Bacurau, och idén till filmen hade de burit på i tio år. Teresa kommer hem till uppväxtbyn, med mediciner och reservdelar som inte finns i byn. Byn är borttagen från kartorna, det finns ingen samhällsservice kvar och mobilnätet fungerar inte, och en dag kommer bilen som transporterar färskvatten till byn inkörande, fullpepprad med kulhål.

Det var en fantasi, men nyligen så togs flera naturvårdsområden bort från Brasilienkartan av den nya regeringen.
En fascinerande och otäck utveckling, som sker i Brasilien just nu sa alltså Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles.

I filmen Bacurau så jagas byborna av ett jaktlag, en form av nöjesjakt på människor som sker med hjälp av drönare bland annat. Och det är inte bara våldet som skrämmer i dagens Brasilien, regeringen har lyssnat på vapenlobbyn och mer vapen finns nu i samhället. Det som skrämmer oss är den här bristen på respekt för många människor idag. I filmen så är jakten till och med lustfylld.