Djup kris

Miljontals flyr från Venezuela

2:03 min

FN bedömer att 6,5 miljoner människor kommer ha lämnat Venezuela vid slutet av det här året. Hittills har över 4 miljoner venezolaner flytt den ekonomiska och humanitära krisen, och många har hamnat i Peru – ett av de länder som tagit emot flest migranter.

Klockan är sju på kvällen och Jesús Parra ställer upp sig utanför en mataffär i centrala Lima.

De flesta stressar förbi, men några slänger ett par mynt i Jesús öppna violinfodral.

– I början var det en chock att spela här, bredvid en bänk på gatan. Jag har alltid spelat i orkestrar, och turnerat mellan stora konserthus i Venezuela och utomlands, säger Jesús Parra, fram tills nyligen violinist i Maracaibos symfoniorkester.

Trots att han och frun, som är lärare, hade flera extrajobb kunde de inte försörja sina två söner.

I likhet med fyra miljoner andra venezolaner bestämde sig Jesús för att försöka hitta ett jobb utomlands.

Enligt FN väntas ytterligare två miljoner människor lämna Venezuela i år, vilket innebär att landet utgör världens största flyktingkris.

De allra flesta migranter tar sig till andra länder i Latinamerika som Colombia, Peru och Chile, men knappa ekonomiska resurser och en växande främlingsfientlighet gör att venezolanerna erbjuds lite eller ingen hjälp.

Trots det har det internationella samfundet bara lyckats samla in en bråkdel av vad man gjort i samband med andra flyktingkriser, som exempelvis i Syrien.