Penningtvätt

Får inte betala av lån – efter tuffare krav på banker

2:14 min

Bankernas skärpta krav kring penningtvätt gör att kunder hamnar i kläm. Michael vill betala av ett lån  men får nej från banken.

– Jag tog lånet för ett år sedan och har under ett halvårs tid försökt amortera extra, berättar Michael.

Under det halvåret har han både mejlat och pratat i telefon upprepade gånger med banken som inte nöjt sig med hans svar. Förutom att redogöra för var pengarna till själva avbetalningen kommer ifrån, måste han även redogöra för resten av sin privatekonomi för att banken ska godkänna betalningen.

– De skickade över en hel lista med papper som jag skulle skicka in, bland annat alla kostnader. Om jag gått och handlat i en butik så ska det visas upp, säger han.

Bankens krav på insyn har lett till att han till slut känt sig snudd på trakasserad.

– Det känns som att man är kriminell i bankens ögon, säger han.

Andra bankkunder som vi har varit i kontakt med upplever samma sak och på olika forum diskuteras frågan livligt. Och att det här är ett problem som blir allt vanligare märker Fredrik Nordquist, som är biträdande chef på den oberoende rådgivningstjänsten Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

– Ja det gör vi. Det är en typ av klagomål som har ökat de senaste åren, säger han.

Men frågan är knepig, för penningtvättslagen bygger på ett så kallat "riskbaserat förhållningssätt" och säger inget om hur långt bankerna har rätt att gå i sina frågor. Bara att de ska identifiera och motverka penningtvätt.

– Du har en laglig rätt att betala av ett lån. Samtidigt har banken en skyldighet att inte genomföra transaktionen om banken inte har tillräckligt god kundkännedom för att hantera risken för penningtvätt. Och de här bitarna ska alltså balanseras mot varandra, säger Fredrik Nordquist.

Finns det någonstans man kan vända sig för att få bankens beslut överprövat?

– Nej, inte när det själva bankens bedömning, om de har gjort rätt eller fel i sin riskbedömning. För kunden gäller det att vara samarbetsvillig och lämna över det underlag man har. Och om man vet att man har rätt; att man står på sig och ber att de tittar på det en gång till, säger han.

Michael har dock gett upp sina försök att stå på sig.

– Nu skiter jag i det. Nu får det gå de här tre åren som är kvar på lånet, säger han.