Renskötare mordhotades

Hatbrott mot samer efter Girjasdomen

2:01 min

Polisen i norra Lappland fått in uppemot tio anmälningar som rör hat och hot mot samer och som uppges ha koppling till Girjasdomen i förra veckan.

Lars-Ola Jannok, ordförande i Baste sameby i Gällivare blev hotad av en för honom okänd man i en bil när han skulle hämta några renar i måndags kväll.

– Bland annat skrek han ”Kom ni med era renar hit, jag skjuter dem ändå! Jag har redan skjutit sju stycken.”. Och han skrek att ”om jag träffar en ensam lapp i skogen kommer jag skjuta honom också”. Och då kände jag att nej, det här var droppen, säger Lars-Ola Jannok som polisanmälde händelsen direkt.

Han är övertygad om att hotet hänger ihop med domen i högsta domstolen i förra veckan då Girjas sameby fick ensamrätt att upplåta jakt och fiske på sina marker i fjällen, vilket staten tidigare gjort.

– Det har ju alltid varit en liten infekterad stämning mellan samer och ortsbor, men vissa tålde ju inte att den här domen kom och då spårar det ur totalt, Lars-Ola Jannok.

Polisen har tagit emot närmare tio anmälningar som nu utreds som hatbrott med påstådd koppling till Girjasdomen.

– Där det uttryckts hat och hot mot samer och de som anmält detta tror då att det är med anledning av domen i Girjasmålet, säger Emma Lindberg, utredningschef i polisområde Norra Lappland.

Merparten av de nu anmälda brotten har skett i olika forum på nätet, bland annat i en app där det går att vara anonym. Polisen håller nu förhör och försöker säkra bevis, säger Emma Lindberg som medger att hatbrott är en utmaning att utreda.

– Ett hatbrott handlar om att man ska ha haft som avsikt att kränka en folkgrupp. Och det är alltid svårt att bevisa motiv. Alltså vi vet om att samer idag till viss del lever i en utsatt situation och vi har också noterat att tonläget har höjts efter den här Girjasdomen. Vi vill skicka med uppmaningen att anmäla allt som man uppfattar är hot och hat, säger Emma Lindberg hos polisen.