Frankrike

Virusutbrottet leder till rasism mot asiater

1:59 min

Flera flygbolag ställer in sina resor till och från Kina på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. Samtidigt fördöms den rasism emot asiatiska personer som kommit fram i och med virusutbrottet, i bland annat Frankrike.

Den kinesiske franskastudenten Shenguen i Angers berättar för radiokanalen France Inter att andra människor flyttar sig när han åker buss.

Lokaltidningen Courrier Picard har tvingats be om ursäkt för sin förstasida häromdan med en bild av en asiatisk kvinna med munskydd och rubriken ”Gula faran”. I sociala medier flödar kommentarer av typen ”Vågar jag äta kinesisk mat under coronautbrottet?” och ”Jag mötte en asiatisk person och bytte trottoar på grund av coronaviruset.”.

Virusutbrottet liknar en psykos och som en reaktion mot rasistiska kommentarer, har en anonym kvinna skapat en hashtagg #jenesuispasunvirus eller ”Jag är inte ett virus”. Vittnesmålen är många. Fördömandena av rasismen likaså.

Det var i Frankrike som de första europeiska fallen av coronaviruset upptäcktes. Fyra personer vårdas nu på särskilda isolerade rum på sjukhus i Paris och Bordeaux. Det senaste, fjärde fallet, uppges vara en 80-årig man som får intensivvård.

EU-kommissionen har meddelat att man kommer att evakuera en första grupp européer – däribland 250 fransmän ifrån Wuhan med början i morgon. Ingen av dem bär på viruset, men det kommer att finnas sjukvårdspersonal ombord på planet.

Efter hemkomsten på fredag kommer fransmännen att hållas i karantän under 14 dagar i Paristrakten tillsammans med en läkare, sjuksköterska och en psykolog.