#tvångsförflyttningenavsamer

De tvångsförflyttades röster lyfts fram i ny bok

Sju års arbete med att forska, intervjua och skriva är nu färdigt. Om en vecka släpper Elin Anna Labba, från Jokkmokk, sin nya bok om svenska statens tvångsförflyttningar av samer.

Se hela det textade inslaget i onsdagens Ođđasat SVT2.

I boken väver Elin Anna Labba samman de tvångsförflyttade samernas röster.

- Jag hoppas att min bok blir omtyckt, den innehåller bilder, text, jojktexter och dikter. Min tanke har varit att det inte ska vara endast text i den, vi har så många andra sätt att berätta och jag ville verkligen lyfta fram dem, säger Elin Anna Labba.

Om en vecka är det dags för boksläpp under Jokkmokks marknad. Under sju års tid har Elin Anna arbetat med boken, under vissa perioder mer intensivt, andra perioder lugnare. Själva skrivarbetet har tagit ungefär ett år. Tanken att skriva den här boken har funnits hos henne under lång tid eftersom också hennes släkt har blivit utsatta för tvångsförflyttningen.

- Jag har ju alltid vetat om att det har hänt men har saknat delar i berättelsen och arbetet med den här boken har på något sätt fyllt ett tomt hål i mig, jag har tagit tillbaka min historia som har fattats. Genom alla dessa berättelser har jag kommit närmare min egen släkt, de har gett mig någon slags närhet och förståelse och kontakt med dem, förklara Elin Anna Labba.

Under arbetets gång har Elin Anna känt att det har varit viktigt för hennes informanter att få berätta, att lyfta fram deras och deras släkts historia och erfarenheter.

- Att minnas och berätta kan vara ett sätt att läka för de finns människor som fortfarande har ont även om det är längesen. Det finns fortfarande människor i livet som själva har upplevt tvångsförflyttningarna. Det här är Sveriges historia och det är svenska staten som har gjort det här.

Förhoppningarna framåt är att fler berättelser kommer fram i ljuset, att en berättelse lockar fram en annan.

- Vår berättartradition, som jag håller så kär, är grunden i boken och jag hoppas att vi kan väcka mera liv i den och våga börja prata om svåra saker. Det sägs ju att samer är ett tystlåtet folk men jag tror att det är en del av historien. Tystnadskulturen har kommit med vår svåra historia. Jag tror inte att det är någon slags egenskap, det har varit tvunget att handskas med vissa saker och ett sätt har varit att försöka lämna det som varit, inte röra det för mycket, inte öppna de såren för mycket, säger Elin Anna Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio