"Definitivt besked"

Dinamarca vill inte leda Vänsterpartiet

1:47 min

En av förhandsfavoriterna till posten som partiledare för Vänsterpartiet, den förra riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, meddelar i dag att hon inte kandiderar.

– Jag har hela tiden velat att vi ska bli en starkare vänsteropposition, men jag känner inte att det finns tillräckligt stöd för det. De senaste dagarna har jag åter igen känt av det här hårda klimatet som rådde internt under den förra partiledarprocessen, och det kommer jag inte att utsätta mig för igen, säger Rossana Dinamarca.

För ett par veckor sedan meddelade ju Jonas Sjöstedt att han avgår som partiledare på Vänsterpartiets kongress i slutet av maj.

Det finns ett starkt internt tryck att han ska efterträdas av en kvinna. Men nu säger alltså Rossana Dinamarca – tidigare riksdagsledamot och en av dem som har nämnts i spekulationerna – att hon inte står till förfogande.

– Därför att jag är inte rätt kandidat, säger hon.

Är det här ett definitivt besked eller är du övertalningsbar?

– Det är ett definitivt besked.

Rossana Dinamarca – som förlorade partiledarstriden mot Jonas Sjöstedt 2012 – har krävt att Vänsterpartiet ska bli mer "radikalt och modigt", och varit kritisk till att man släppte fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen, utan att få något i gengäld.

I en debattartikel i Aftonbladet skrev hon nyligen att det egna partiet, genom uppgörelsen med Moderaterna och Kristdemokraterna om mer pengar till välfärden, bidrar till legitimera Sverigedemokraterna, som ju måste rösta ja för att förslaget ska få majoritet i riksdagen. Det ledde till en het intern debatt.

– Det är inget bra klimat, och därför vädjar jag verkligen nu till partiet att vara respektfulla, stöttande, säger Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar, som är vice ordförande, är två av dem som oftast pekas ut som tänkbara efterträdare till Jonas Sjöstedt. Ingen av dem har givit besked om de kandiderar eller inte.

Men Rossana Dinamarca har två andra favoriter: Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, och Ida Legnemark, gruppledare i Borås.

– Det är två starka, framgångsrika visionärer som jag gärna ser bland de här namnen, säger Rossana Dinamarca.