Svenska medier protesterar mot Kina

3:46 min

Kina har kritiserat Svenska medier och journalister flera gånger den senaste tiden. Nu protesterar Sveriges medieföretag mot Kina. De tycker att Kina hotar den fria journalistiken i Sverige. Medieföretagen skriver att Sveriges regering måste ta upp frågan i EU.

Kinas ambassadör i Sverige har kritiserat och hotat svenska medieföretag flera gånger. För att de har publicerat nyheter som Kina inte tycker om. Eller nyheter som Kina säger är fel. Det är särskilt nyheter som handlar om svensk-kinesiske Gui Minhai. Han har gett ut böcker som kritiserar Kina. Han har suttit i fängelse i Kina i flera år.

Utgivarna är en organisation för medieföretagen i Sverige. Bland andra Sveriges Radio, Sveriges Television, Bonnier News och TV4. Utgivarna har skrivit ett brev till Sveriges regering. Det är oacceptabelt att Kina försöker stoppa fri och oberoende journalistik i Sverige, skriver de. Och de vill att Sverige ska prata om detta i EU. De vill att alla länder i EU ska protestera tillsammans mot vad Kina gör.

Cilla Benkö är chef för Sveriges Radio. Hon säger att man inte kan acceptera att Kina försöker påverka journalisters arbete i Sverige. I Sverige är det självklart att media och journalister får arbeta fritt. Det säger Cilla Benkö till Ekot.

– Vi bor i ett land där fria och oberoende mediers möjlighet att verka är en självklarhet. Och då tycker vi att det är oacceptabelt faktiskt att företrädare för andra länder i Sverige försöker att påverka den journalistiska granskningen och det journalistiska innehållet, säger Cilla Benkö.

Organisationen "Reportrar utan gränser" undersöker hur fria medierna är i världens länder. De undersöker hur lätt det är för journalister att arbeta. Organisationen säger att Kina är ett av länderna med minst pressfrihet och yttrandefrihet. Organisationen säger att Kina också använder hot, våld och trakasserier för att stoppa journalister utanför Kina.

Ekot har kontaktat Kinas ambassad i Sverige. Ambassaden har ännu inte kommenterat kritiken.