Migration

Grekland planerar flytande mur mot migranter

1:23 min

Greklands regering har planer på att sjösätta ett flera kilometer långt flytande stängsel utanför ön Lesbos. Tanken är att vattenbarriären ska hindra flyktingar och migranter från att ta sig över till Grekland.

Vattenbarriären planeras bli 2,7 kilometer lång och flyta i vattnet norr om Lesbos, där många flyktingar och migranter tar sig över till Grekland. Den ska sticka upp ungefär en halvmeter ovanför vattenytan och fungera som ett fysiskt hinder för båtar och människor.

Planerna som blev offentliga under onsdagen är än så länge på idéstadiet och nu uppmanas olika tillverkare att komma med anbud. Visar sig projektet lyckat kan man utöka vattenbarriären med ytterligare 13-15 kilometer, sa försvarsminister Nikos Panagiotopoulos till grekisk radio.

Den grekiska övärlden är hårt prövad av inflödet av människor. Trots att de flesta vägar vidare mot fastlandet och norrut genom Europa är stängda, anlände förra året runt 60 000 flyktingar och migranter till Grekland. De flesta hamnar i flyktingläger på Lesbos, Samos och Chios som bara fortsätter växa.

Förra veckan strejkade öbor i protest mot situationen som den grekiska regeringen lovat att lösa, men det återstår att se om den flytande barriären blir verklighet. Regeringens tidigare löften om bland annat snabbare asylprocesser, deportation av de som får avslag och nya stängda flyktingläger på fastlandet har ännu inte infriats.