Cevian tjänar på OM:s Skandiaköp

Riskkapitalbolaget Cevian kommer att tjäna en halv miljard kronor om Old Mutuals bud går igenom. Blir Skandia uppköpt räknar finansmannen Christer Gardell, en av ägarna till Cevian Capital – som är stor aktieägare i Skandia och tillhör de drivande bakom uppköpsförsöket – med att göra ett klipp på en halv miljard kronor.

– Vi har väl investerat 35 miljoner aktier, så säg att vi tjänar en halv miljard ungefär

Christer Gardell är en av ägarna bakom Cevian, ett relativt nytt riskkapitalbolag som i sin tur är stor aktieägare i Skandia.

”Klippare”
I samband med Old Mutuals bud på Skandia har Christer Gardell utpekats som en klippare som är ute efter kortsiktiga vinster, men enligt honom själv är den bilden felaktig.

Christer Gardell vill inte säga hur aktiv han varit när det gäller att möjliggöra budet genom att få andra investera med på tåget.

Men han säger att Cevian investerade i Skandiaaktier när kursen var låg och då fick andra i finansbranschen att få upp ögonen för det svenska spar- och försäkringsbolaget.

– Det är det som sker. Då börjar andra titta och fundera på vad vi ser som inte de gör. Då tittar de mer och ser det vi ser och så börjar de köpa aktier . I och med att efterfrågan ökar så går kursen upp.

Ser du dig själv lite grann som pappan bakom tanken på Old Mutuals uppköp av Skandia?

– Det vill jag inte kommentera utan jag säger bara att vi när vi går in i bolag så får vi det här intresset.

Men Cevian ska inte kvittera ut pengarna om budet på Skandia går igenom, utan bli stor ägare i Old Mutual. Christer Gardell räknar med en plats i Old Mutuals styrelse.

– Vi siktar på en styrelseplats i den sammanslagningen.

Vad har ni fått för löfte om det?

– De har gått ut och sagt att de öppnar upp för två styrelseplatser från Skandia och i och med att vi är aktiva ägare och jobbar långsiktigt så är det självklart för oss att aspirera på att bli en aktiv ägare i Old Mutual, säger Christer Gardell, en av ägarna bakom riskkapitalbolaget Cevian.

Sören Granath
soren.granath@sr.se