FILM

"1917" – Sam Mendes har för mycket Bond kvar i kroppen

3:12 min

Första världskriget-dramat 1917 har fått tio Oscarsnomineringar men Gunnar Bolin är besviken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Hur många statyetter tycker du att filmen ska få?

– Nu kanske jag spoilar min recension redan här, men absolut inte "Bästa film" eller "Bästa regi" men kanske bästa scenografi. "Bästa hår och make up" ser jag att de också är nominerade till men de hade ju hjälm på sig mest hela tiden så jag stannar vid scenografi.

Inte bästa regi eller film … vad är det då för en film 1917 – och vad är det du inte riktigt gillar?

– Det är en historia om två män på ett dödligt uppdrag under första världskrigets skyttegravskrig, de ska varna en överste från att fullfölja en attack eftersom tyskarna har gillrat en fälla och tusentals brittiska soldater riskerar att dödas.

– Filmen ger en illusion av att vara gjord i en tagning, det är väldigt snyggt, själva krigsscenerna är realistiska, men ganska snart infinner sig känslan av att denna egentligen ganska avskalade historia har både blåsts upp till en fullskalig krigsfilm där det ska kännas som om det är härar på tiotusen man som slåss mot varandra, musiken pumpar på och dramatiken tickar in sina toppar med fem minuters intervaller. Sam Mendes litar inte på oss som åskådare och jag hade förväntat mig mer av så pass intelligent regissör.

Hur menar du att han inte litar på åskådaren?

– Vi skrivs på näsan: "Titta där är hålet i taggtråden" väser nån när vi redan har sett det eller så är vi med när en soldat fyller sin vattenflaska  med komjölk som de hittar i en spann på en övergiven bondgård med märkligt välgödda kossor. Och vad kommer att hända med mjölken? Jo,  när en de kommer till en annan gård så hittar de ett spädbarn och vad behöver spädbarn? Ack ja, så där går det på. Till sist är jag rejält trött på  George MacKays sorsgna, stora och vänliga ögon. Han är den gode britten som till och med försöker rädda utsatta tyskar, men vad svarar de med?  Jo, med att försöka döda honom, de lea surkålsätarna.  Och till sist så blir det för mycket "Indiana Jones" i en skyttegrav, mer än "På västfronten intet nytt".