Livsmedel

Brist på fläskkött – största på årtionden

1:25 min

Det har inte varit så ont om bacon och en del andra delar från griskött i kyldiskarna på flera decennier, som det har varit sedan årsskiftet. I många matbutiker har det inte funnits till exempel bacon på flera veckor.

Majsan Pense är kategoriansvarig för kött vid Coop Sverige.

– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense kategoriansvarig vid Coop Sverige.

Majsan Pense har jobbat inom den svenska köttbranschen i 40 år, sedan några år är hon kategoriansvarig för kött inom Coop. Hon säger att hon aldrig varit med om något liknande.

Enligt Pense har bristen på fläskkött varit extra tydlig de senaste veckorna eftersom foderbristen till följd av sommartorkan 2018 gjorde att många svinbönder tvingades slakta ut fler grisar än planerat och det tar tid för suggor att bli dräktiga och föda fram nya grisar i besättningarna. Men det finns flera orsaker just i år till att det ser ut som det gör i många kyldiskar, säger Majsan Pense.

– Det är ju fyra saker egentligen. Dels har vi fortfarande torka från 2018 som påverkar. Vi har svinpesten i Kina. Vi har en ökad efterfrågan på svenskt griskött. Vi hade ju den här långa julledigheten som påverkat framför allt den här januari, säger Majsan Pense.

En rundringning till de olika matbutikskedjorna visar också att stora delar av lagren på fläskkött med olika styckdetaljer som till exempel bacon praktiskt taget är helt slut i delar av Sverige. Det här leder till färre kampanjer med bacon och även bland annat blandfärs. Det kommer alltså inte att vara extrapriser på de här paketen lika ofta i kyldiskarna det närmaste halvåret. Redan nu kan branschföreträdare säga att sommarens utbud av griskött till grillkvällar, kan bli brist vissa av de normala köttbitarna på grillarna.

Beskedet bland kunderna att vissa butiker fått sätta upp skyltar för att informera om baconbristen, mottas så här av Oskar Björs från Täby och av stockholmarna Andrea Gadd och Göran Israelsson.

– Det är väl tråkigt att det är brist på det, säger Göran Israelsson från Stockholm. Däremot tycker Andrea Gadd, även hon från Stockholm, att bristen på bland annat bacon inte gör så mycket.

– Inga problem, jag är vegetarian, säger Andrea Gadd.

Bristen på en del styckdetaljer från grisköttet väntas även påverka sommarens grillning och det får Oskar Björs från Täby att reagera.

– Tråkigt. In i frysen nu och fylla upp, säger Oskar Björs från Täby.