Trots nödläge

WHO ifrågasätter resestopp till Kina

2:47 min

Världshälsoorganisationen kom med en rad rekommendationer igår när man utlyste ett internationellt nödläge med anledning av det nya coronaviruset, men motsatte sig att begränsa resandet.

– WHO rekommenderar inte reserestriktioner mot Kina, tvärtom motsätter sig världshälsoorganisationen inskränkningar i såväl resefrihet som i handel, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens igår kväll.

På en fråga från de närvarande journalisterna svarade han också att länder som till exempel stänger gränsen mot Kina eller inför visumstopp för kineser, kommer att konfronteras och att WHO kommer att ifrågasätta det vetenskapliga belägget för sådana åtgärder.

Generaldirektören menade att kineserna förtjänar all respekt för sitt sätt att hantera utbrottet, då ska de inte straffas med restriktioner som förvärrar de ekonomiska och sociala konsekvenserna av virusets framfart.

Men strax efter att presskonferensen avslutats meddelade Italien stick i stäv med WHO:s linje att man som andra land, efter Israel, ställer in alla flighter till och från Kina, sedan två kinesiska turister i Italien testats positivt för viruset.

Under presskonferensen upprepade generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att förkunnandet att det nya coronaviruset som ett internationellt hot mot människors hälsa inte är en misstroendeförklaring mot Kina, åtgärden sätts in för att man oroar sig för vad viruset kan ställa till med om och när det får fäste i länder med bräckligare hälso- och sjukvårdssystem.

För Kinas sätt att hantera utbrottet hade WHO:s generaldirektör enbart lovord.

– Insatsen görs inte bara för det kinesiska folket, det de gör skyddar hela världen. Jag har aldrig sett något liknande, och det är presidenten själv som leder arbetet, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Kina sätter en ny standard för hur man hanterar ett utbrott, sa WHO:s generaldirektör i Genève.