Pensionsbolag

Snart faller tingsrättens dom i Allra-målet

2:00 min

Fyra personer står åtalade för eventuella brott i samband med affärer som gjordes med svenska pensionssparares pengar.

Det är ett prestigefyllt fall som avgörs i första rättsliga instans i dag. Kort efter det att Ekot berättade om affärerna för första gången 2017 kastades Allra ut ur premiepensionssystemet.

Pensionsmyndigheten har dessutom inlett ett arbete med att göra om hela systemet så att något liknande inte ska kunna hända igen.

Rättegångssalen har varit fylld av stjärnadvokater som försvarat de fyra åtalade. Misstankarna rör bland annat grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren har yrkat på mellan fyra och sju års fängelse för de inblandade.

De åtalade misstänks ha samarbetat för att kunna mjölka ut pengar i samband med köp av värdepapper med pensionsspararnas pengar. Pensionsmyndigheten och åklagaren anser att pensionssparare som valt Allra som förvaltare gått miste om åtminstone 137 miljoner kronor.

Alla de åtalade säger att de är oskyldiga däribland Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Ernstberger säger att affärerna som åtalet gäller i själva verket gagnade pensionsspararna.

Hans advokat Carl-Johan Malmberg säger att en eventuellt fällande dom kommer att överklagas till hovrätten.

– Ja, det är ett löfte, säger han till Ekot.

Före lunch, klockan 11 får vi veta hur domen lyder i tingsrätten.