Ekonomi

Handelsbanken strikt när det gäller svenska affärer med Ryssland

1:58 min

Handelsbanken pekas ut som särskilt strikt när det gäller svenska företagares affärer med Ryssland. Betalningar stoppas och konton sägs upp i flera fall. Bland annat drabbades försäljningen i Ryssland av svenska Babybjörns bärselar för barn i höstas.

Ulf Grönlund, är återförsäljare för Babybjörn i Ryssland.

– Vi blev alldeles konfunderade varför pengarna kom tillbaka.

Svensken Ulf Grönlund är vice vd på Roxor Consumer, ett ryskt företag som är återförsäljare i Ryssland för flera svenska företag sedan 30 år bland dem Babybjörn.

Det var Handelsbanken som stoppade betalningen till Babybjörn med hänvisning till "intern policy" och lagom om penningtvätt, men var inte intresserade av Ulf Grönlunds verifikationer för transaktionen.

Lite senare fick han ännu större problem med betalningar till två andra företag, där gick inte betalningar igenom på två månader. Till slut drabbades han privat. Trots att han varit kund i banken i 35 år sas hans konto upp.

– De pengar jag hade fick jag skicka till en god vän.

Enligt Ekots källor är det framför allt Handelsbanken som blivit striktare gentemot företagare som har relationer med Ryssland.

Banken vill inte uttala sig utan hänvisar till banksekretess.

Men problemet med betalningar från Ryssland märks på fler håll. Den österrikiska banken Reiffeisen används av många nordiska företag med affärer i landet. Lars Bergström är Nordenchef.

– Vi har märkt på senaste tiden att vi ofta blir kontaktade av nordiska företag med verksamhet i Ryssland att deras svenska banker säger upp deras konton, eller granskar betalningar så de fördröjs väldigt mycket.