Bilindustri

Belgien bättre på att återvinna plast ur bilar

2:31 min

Vissa länder är betydligt bättre än Sverige på att återvinna plast ur skrotade bilar, det visar Ekots granskning av bilindustrin. I Sverige materialåtervinns i princip ingen plast alls ur bilarna, i Belgien är siffran 60 procent.

I Mechelen några mil norr om Bryssel visar Michel Verholen runt på sin bilskrot. På baksidan ligger avplockade stötfångare prydligt ihopbuntade. I väntan på att de ska strimlas sönder i kvarnen som står intill.

– Det där är min maskin, där lägger jag plast från bilarna som stötfångare och instrumentbrädor, säger Michel Verholen. Plasten säljer han sen till fabriker som tillverkar nya saker av plasten

Ekot har i en serie inslag granskat återvinningen inom bilindustrin. I Sverige materialåtervinns i princip ingen plast alls från skrotade bilar. Det är för svårt att hitta köpare till plasten sa Mattias Bergman, vd på bilindustrins branschorganisation Bil Sweden, till Ekot i december.

– Om det hade funnits en marknad för de här, då hade det gjorts. Hade man kunnat sälja det hade man gjort det, sa Mattias Bergman då. 
Plasten säljs istället tillsammans med annat brännbart material som bränsle och eldas upp, det anses mer lönsamt men är sämre för klimat och miljö.

Men i Belgien går det utmärkt att återvinna plasten. Enligt bilåtervinnarnas organisation Febelauto återvinns i dag hela 60 procent av plasten i bilarna som skrotas i Belgien till ny plast.

– Plasten i bilarna är av en högkvalitet och kan användas igen och igen för att göra ny plast, säger Catherine Lenaerts, vd på Febelauto.

De senaste åren har de Belgiska återvinningsföretagen investerat stora summor i ny teknik för plaståtervinning från bilar.

– Vi är glada att vi har de här företagen och att de tävlar sinsemellan om att få ut så mycket plast som möjligt , säger Catherine Lenaerts.

På Bil Sweden vill ingen ställa upp på en ny intervju men Mattias Bergman skriver i ett skriftligt svar:

"Om det finns teknik och metoder som är bättre än de som används i Sverige kommer självklart våra partners inom återvinningssystemet att ta tillvara detta(...) Det är dock svårt att jämföra olika länder då förutsättningarna är olika."