Svensk väljaropinion

Rekordlågt stöd för S

2:26 min

Stödet för Socialdemokraterna fortsätter att sjunka och är nu nere på den lägsta nivån hittills i Svensk Väljaropinions mätningar.

– Det har ju varit en hel höst där det har varit ett tufft läge för Socialdemokraterna i opinionen och där vi sedan mätningen i december fram till januari haft en situation där nog riksdagen ibland kan uppfattas som en lekstuga. Det är fortfarande oroligt med sprängningar och utifrån det påverkas ju hela politikens förtroende, men jag tror också att det slår extra hårt mot Socialdemokraterna som regeringsparti, säger partisekreterare Lena Rådstöm Baastad.

Väljarstödet för Socialdemokraterna har fallit stadigt under hela förra året och i januari fick partiet stöd av 23,7 procent i Svensk Väljaropinion som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade år 2010.

Lena Rådström Baastad säger att den ökade gängkriminaliteten, men även Januariavtalet, har påverkat opinionen. Många väljare är missnöjda med vissa reformer i avtalet, till exempel slopandet av värnskatten.

– Vi har legat dåligt till förr i opinionen, det är inget snack om att det är tufft läge, men jag är övertygad om att vi kan vända det här, säger Lena Rådström Baastad.

Ett parti som däremot går starkt i opinionen är Vänsterpartiet vars stöd steg till 10,4 procent i januari, en ny toppnotering i mätningarna. Partisekreterare Aron Etzler är inte förvånad över uppgången. Vänstern har visat att man kan påverka politiken, vare sig det gäller reformeringen av Arbetsförmedlingen eller mer pengar till kommunerna.

– Jag tror att det påverkar en hel del att man ser att vi gör vad vi kan. Vänsterpartiet har visat att vi både klarar av att samarbeta med regeringar och att vi kan vara ett oppositionsparti som kan få till verkliga effekter, säger Aron Etzler.

Även stödet Moderaterna och Kristdemokraterna ökar. Moderaterna stiger till 17,8 procent och Kristdemokraterna till 6,4 procent. Också Centern ökar, till 8,7 procent.

Sverigedemokraterna tappar däremot något i opinionen, till 23,3 procent. Stödet för Miljöpartiet minskar också, till 4,5 procent. Även Liberalerna tappar väljare och med sina 3,7 procent hamnar partiet nu under under riksdagsspärren.