Coronaviruset

Visselblåsare tystades av polis i Wuhan

1:52 min

Samtidigt som antalet smittade och döda av det nya coronaviruset i Kina fortsätter öka så pågår en debatt om vem som bär ansvaret för virusets snabba spridning.

Bland annat har polisen kritiserats av Kinas högsta domstol för att vara allt för hårdhänt mot visselblåsare som tidigt varnade för sjukdomen. Hittills har närmare 12 000 bekräftats smittade och 259 personer har avlidit, enligt kinesiska myndigheter.

När det blev känt att det nya coronaviruset upptäckts på en marknad i mångmiljonstaden Wuhan i slutet av december slog nyheten ner som en bomb i Kina.

Rykten spreds snabbt i sociala medier om att det dödliga viruset Sars brutit ut igen och redan dagen därpå frihetsberövades tillfälligt åtta personer i Wuhan för att ha ”spridit rykten”.

Men efter att virusutbrottet eskalerat har de ”åtta i Wuhan” blivit något av en symbol för hur myndigheterna borde agerat tidigare.

I ett ovanligt uttalande tidigare i veckan kritiserade Kinas högsta domstol polisen i Wuhan, som man menar borde varit mer lyhörda. ”Hade samhället lyssnat redan då hade det kanske varit något bra”, skrev domaren Tang Xinghua.

De åtta har också i efterhand hyllats av Kinas smittskyddsmyndighet.

Ett annat fall som skapat debatt är den studie som kinesiska forskare publicerade i New England Journal of Medicine tidigare i veckan som visade att det nya coronaviruset spreds från människa till människa redan i mitten av december.

Studien har lett till nya ifrågasättanden om kinesiska myndigheter medvetet mörkade utbrottets omfattning, vilket den nationella smittskyddsmyndigheten dementerat.

Anklagelser om att myndigheterna i Wuhan varit långsamma att agera mot viruset har även fått stadens borgmästare att offentligt gå ut och erbjuda sin avgång.

Andra partitjänstemän från det styrande kommunistpartiet har redan fått sparken för hur de hanterat virusutbrottet. Däribland direktören för hälsomyndigheten i en av Wuhans grannstäder, som fick gå efter en uppmärksammad intervju där hon inte kunnat svara på hur många som för närvarande bekräftats smittade av viruset.