Sverigedemokraterna

Åkesson: Inte självklart att vi kommer kräva ministerposter

2:04 min

Trots att Sverigedemokraterna är största parti i flera opinionsmätningar är det inte självklart för partiet att kräva ministerposter i en regering, om framgångarna håller i sig i nästa val. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju idag.

– Skulle vi bli största parti i en eventuell regeringskonstellation, kanske till och med större än övriga partier som ingår där tillsammans, då kommer ju förväntningarna från våra väljare att vara ganska stora. Så det är en balans såklart, en balansgång som vi har att vandra.

Sverigedemokraterna vill vara ödmjuka i regeringsfrågan för att inte skrämma Moderater och Kristdemokrater. De båda partierna har nyss släppt in partiet till samtal och samarbete i Riksdagen. Jimmie Åkesson tror att hans väljare förstår om partiet inte kräver att få sitta i en regering, om en sån diskussion uppstår.

– Det är det politiska innehållet som är det viktiga och inte positioner. Det tror jag att väljarna förstår. Vi ska göra vad vi kan för att påverka det politiska innehållet så mycket som möjligt. Då får ju inte prestige och sånt stå i vägen för det. Det tycker jag ska vara den ödmjuka ingången.

SD har gjort gemensam sak med Moderaterna, Kristdemokraterna, men även Vänsterpartiet den senaste tiden. Både när det gäller förändringar av Arbetsförmedlingen och mer pengar till kommuner och landsting. Får Jimmie Åkesson önska blir det mer av den varan fram till valet.

– Det som har förändrats till nästa val, är framför allt att vi har en offensiv opposition, som är beredda att utmana den här vänsterliberala regeringskonstellationen som vi har. Att vi har det som ett gemensamt projekt. Sen måste inte det betyda att vi kallar oss för ett block eller att vi kallar oss för ett formellt regeringssamarbete eller nåt sånt. Det får ju tiden utvisa. Men att vi fortsätter ta steg i den riktningen är det absolut viktigaste.