coronaviruset

WHO:s svar om smitta utan symtom: Ovanligt

1:40 min

I går uppmanade Folkhälsomyndigheten Världshälsoorganisationen, WHO, att förtydliga hur de anser att det nya coronaviruset smittar och om personer utan symptom kan smitta. Och nu har svaret kommit: det är  ovanligt.

– Det är bra att de hörsammat vårt problem, säger Anders Tegnell är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning till Världshälsoorganisation WHO har de nu svarat genom ett förtydligande publicerat på sin hemsida. I uttalandet skriver WHO att det framförallt är personer med synliga symtom som sprider viruset vidare.

Visserligen skriver de att man inte helt och hållet kan utesluta att en person utan symptom inte kan smitta, men att det är ovanligt. Något som varit fallet hos andra coronavirus som till exempel MERS.

Anders Tegnell menar att det sällan går att utesluta något fullt ut, särskilt inom biologisk forskning. Men beskedet gör att man kan fokusera på rätt saker.

Han tror att coronaviruset just nu ligger relativt stilla på en form av platå och att situationen kommer att vara ganska oförändrad den kommande tiden.

– Jag tror att vi kommer ligga kvar på det här läget som vi har just nu. Att vi har fortsatt ganska stor spridning i Kina, men i resten av världen handlar det väldigt mycket om att hitta och hantera de personerna som kommer från det här smittsamma områdena, säger Anders Tegnell.