Så kan musik stärka effekten av träning

1:27 min

Brukar du lyssna på musik när du tränar? Ny forskning visar att det inte bara gör träningen roligare utan även bättre. I alla fall om du lyssnar på musik med högt tempo.

Så här i början av året är det många som kämpar med att uppfylla nyårslöftet om att röra på sig mer, och då kan det vara läge att välja musiken noga.
För ny forskning tyder nu på att musik faktiskt kan påverka själva kvaliteten på träningen och göra den mer effektiv.

I en studie som publiceras i tidskriften Frontiers of Psychology har italienska forskare låtit en grupp med testpersoner utföra antingen uthållighetsträning på ett löpband eller hög-intensitets-träning i en benpress.

Under tiden har olika parametrar studerats, som deltagarnas egen uppfattning om hur ansträngande träningen upplevs, och hjärtfrekvensen, för att ta reda på träningens effekt.

Resultatet visar att de som lyssnade på musik med högt tempo fick den högsta hjärtfrekvensen och upplevde minst ansträngning under träningen jämfört med de som lyssnade på musik med lägre tempo eller de som inte lyssnade på musik alls.

Musikens positiva effekt var också mer märkbar under uthållighetsträning så som löpning än under styrketräning.

Den här studien är dock begränsad, och forskarna hoppas nu kunna gå vidare för att få mer kunskap om hur olika typer av musik påverkar den fysiska aktiviteten

 Referens: M. V. Patania. The psychophysiological effects of different tempo music on endurance versus high-intensity performances. Frontiers in Psychology. DOI: 10.3389/fpsyg.2020.00074