Iran

Läckt ljudfil motsäger Irans bild av nedskjutna planet

1:58 min

En ljudfil som läckts i ukrainska medier kan vara ett bevis på att Iran redan från början kände till att de var ansvariga för nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet den 8 januari.

– Jag ser ett ljus från en robot som skjutits från marken, vad är som händer? säger en pilot på ett inrikesflyg på väg mot iranska staden Shiraz.

– Vad är det för ljus? frågar flygledaren.

– Från en luftvärnsrobot, så vad ska göra? svarar piloten.

– Jag har inga uppgifter om det, men var beredd på att behöva landa, säger flygledaren.

Det är den ukrainska tv-kanalen 1+1 som fått ta del av det hemligstämplade samtalet. Inspelningen ska vara en del av det bevismaterial kring nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet den 8 januari där samtliga 176 ombord omkom.

I tre dagar nekade Iran till alla anklagelser om att de ska ha varit skyldiga till nedskjutningen. Det var först efter att Kanadas premiärminister Justin Trudeau sa att landet hade underrättelseinformation om att det var en iransk robot som hade orsakat kraschen, som Iran erkände att de låg bakom nedskjutningen, men att det var ett misstag.

Att samtalet, som motsäger Irans bild av händelseförloppet nu läckt till medier har väckt reaktioner i Iran.

– Ukraina hanterade bevismaterialet på ett oproffsigt och det får oss att inte vilja dela med oss av mer bevismaterial, sa huvudutredaren Hassan Rezaifar till den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr.

Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj försvarar publiceringen av ljudfilen.

– Det är ett glasklart bevis på att Iran redan från början kände till orsaken till kraschen, sa Zelenskyj i ett tv-framträdande.

Trots att Iran säger sig vilja sluta dela bevis rörande nedskjutningen, kommer ukrainska utredare att få vara med vid avläsningen av det nedskjutna planet svarta lådor senare idag.

– Det är av yttersta vikt för oss att få klart alla detaljer om katastrofen, sa Zelenskij.