Historisk dom

Malawis högsta domstol ogiltigförklarade valresultat

1:52 min

I en historisk dom har Malawis högsta domstol ogiltigförklarat resultatet i presidentvalet i maj i fjol.

– Härmed ogiltigförklarar vi presidentvalet, och beordrar nyval, sade chefsdomaren Healey Potani i Malawis högsta domstol på måndagskvällen.

Dagens är historisk. För första gången i Malawis historia som självständigt land har en domstol prövat de ofta återkommande anklagelserna om valfusk, och dessutom kommit fram till att avvikelserna vid valet i maj i fjol var så stora att resultatet inte är trovärdigt.

– Den svarande, alltså sittande president Peter Mutharika, blev inte på ett fritt och rättvist sätt vald till president i Malawi, fortsatte chefsdomaren.

Under måndagen riktade domstolen kraftig kritik mot valmyndigheten och gav en lång rad exempel på hur myndigheten inte följt lagstadgade rutiner.

I centrum under den över nio timmar långa uppläsningen av domstolens resonemang stod den vita redigeringsvätskan Tipp-ex, som oförklarligt används på flera resultatlistor.

Vad som nu händer i Malawi är oklart. Ända sen i maj i fjol har stora folkliga demonstrationer krävt ett slut på ett upplevt valfusk, och skulle domslutet gått åt andra hållet var det många som befarade våldsamheter. Om valmyndigheten eller sittande president Peter Mutharika nu kommer överklaga domen är inte känt. Domstolen beordrade ett omval inom 150 dagar.

Oavsett hur historien nu skrivs så är det många bedömare som menar att domstolens självständiga agerande och kraftiga kritik mot valmyndigheten är en framgång för demokratin i Malawi.