LUHANsk

Ukrainska separatister vill tillhöra Ryssland

2:01 min

Kriget började för sex år sedan när Ryssland annekterade Krim och striderna i östra Ukraina började. Vår korrespondent besökte nyligen den del av Ukraina som kontrolleras av separatister och som nu kallar sig Folkrepubliken Luhansk.

– Jag tycker att vi ska var en del av Ryssland. Putin kommer nog att acceptera oss, säger Tamara som jobbar i en liten klädaffär på marknaden i Luhansk.

Kriget är hemskt, tycker Tamara, men det var ett tag sedan kriget var nära staden Luhansk, så hon är rätt nöjd, säger hon. Pensionen har också höjts.

– Om Ryssland hjälper oss kommer vi att överleva, utan Ryssland är vi ingenting, säger Nadja som också hon är pensionär.

Ryssland är själva motorn i det krig som pågår i Ukraina, ett krig som dödat mer än 13 000 människor.

Luhansk är ett av de två områden i Ukraina som kontrolleras av separatister som backas upp av Ryssland, det andra ligger söderut runt staden Donetsk.

Luhansk är lite mindre än Skåne och där bor en dryg miljon människor. Att inför en journalist öppet stödja Ukraina här, det skulle kunna vara farligt.

– Självständigt, ska det vara, säger Igor som säljer kött på marknaden.

Inte många tror att kriget kommer att ta slut, trots samtal mellan den ukrainske presidenten Voldymyr Zelenskyj och Vladimir Putin.

Kriget förstör ekonomin. Utan ekonomi går det inte att bilda en egen stat, tror Alexej, så därför tror han att Luhansk till slut blir en del av Ryssland.

– För att bli en självständig stat måste du ha ekonomisk potential och nu har vi inte det, säger Alexej.