Ekot granskar

Polismissen: Nätpedofil kunde ha kvar onlinekonto

2:03 min

En nätpedofil som använt spelplattformar för att utnyttja barn sexuellt kan fortsätta använda samma spelkonto för att komma i kontakt med fler barn även efter att han avslöjats av polis, det visar Ekots granskning.

En av de pojkar som för flera år sen utsattes av mannen berättar så här i ett polisförhör:

– Det fortsatte ett år, två år då han började fråga efter bilder på min snopp och jag tyckte att det kändes fel, jag var nio år kanske då.

Under flera år hade mannen fått honom, och andra pojkar, att skicka bilder på sig själva.

Mannen fick kontakt med barnen på nätet, ofta via datorspel, och han lockade med att de skulle få saker i spelen eller få bli administratör på hans spelserver.

Mannen skickade också bilder på sin egen penis, och pratade om sexuella handlingar. I förundersökningen vittnar också barn om att han försökt få dem att fota eller filma när barnen själva skulle utföra sexuella handlingar.

Han dömdes för några år sen till sex månaders fängelse, för att ha begått sexualbrott mot totalt nio barn.

Men när Ekot granskar utredningen, visar det sig att polisen varken kontaktade spelplattformen mannen använt för att komma i kontakt med flera av pojkarna, eller kontrollerade mannens konto där.
Det behövdes inte, säger åklagare Tommy Sköld.

– Vi hade fått in bra material från framförallt misstänkts mobil och dator som visade på ett tydligt förfarande och hur det hade gått till.

Så rent krasst kan man säga att ni bedömde att ni hade tillräckligt för en fällande dom och då hellre ville komma till avslut?

– Ja.

Men det gör också att man riskerar att missa fler offer, och mannen kunde obehindrat ha kvar spelkontot.

Ekots granskning visar att när han släpptes från fängelset började han använda samma spelkonto igen. Bland hans vänner finns konton som ser ut att tillhöra barn.

Vi skapar ett eget spelkonto, och låtsas vara en 13-årig pojke vi kallar Chrille och lägger till mannen som vän. Mannen börjar skriva till kontot samma dag, och snart ser chatten ut så här:

Chrille: Ska du hitta på nå kul ida?

Mannen: Försöka få dig naken

Chrille: Okej lol men du vet ja typ inte vågar

Mannen: Vet försöker göra så du kan lita på mig

Efter två veckor har mannen frågat efter nakenbilder, skickat en egen penisbild och sagt att han vill ha sex med den påhittade 13-åringen. Kontakten började alltså på samma spelkonto som han hade när han tidigare dömdes. Ett konto med upparbetad status och kontakter.

– Vad ska man tänka, det är för jävligt, säger åklagare Tommy Sköld, som var ansvarig förundersökningsledare i fallet.

Just i och med att han använder sin status i spelet tror du inte att det hade försvårat för fortsatt eventuell brottslighet om det kontot stängts ner?

– Jo, det låter det ju som. Det är något vi borde ha gjort i det skedet, men det var inget vi tänkte på då. Man har inte några specialkunskaper om alla de här olika plattformarna som dessutom byts hela tiden också ju, säger Tommy Sköld.

Tipsa reportern bakom granskningen: 
Emelie Rosén emelie.rosen@sverigesradio.se
Discord: Reporter-Emelie#2336

Samtidigt finns experter inom Polismyndigheten som har kunskap om de här plattformarna, och som utredarna kan ta hjälp av.
Enligt Jan Olsson på nationellt IT-brottscentrum finns det också viktiga saker utredarna kan göra utan att behöva skicka en formell begäran till spelplattformen.

– I första läget kontaktar vi plattformen och säger att vi ser vi väldigt illa på det vi hittat, och frågar om de kan plocka ner det och i de flesta fall gör de det. Vi behöver inte ens skicka en begäran utan vi skickar en underförstådd information som de reagerar på. Det tycker jag är det minsta man kan göra.

Jan Olsson får också ta del av uppgifter från fallet med mannen som dömdes för sexualbrott mot nio barn, men som kunde behålla sitt spelkonto utan att någon information skickades till spelplattformen.

– Ja, men naturligtvis ska man försöka kontakta plattformen så att de blockar kontot. Det känns ganska självklart. Det här ska inte få kunna återanvändas så fler blir brottsoffer. Det är inte bra, på gränsen till förkastligt.

Mannen med spelkontot säger till Ekot att han inte utsatt någon annan än den påhittade 13-åringen sedan han släpptes från fängelset.

För att kontrollera att ingen kontakt togs med spelplattformen i samband med polisutredningen, eller att mannens konto där kontrollerades, har Ekot granskat hela förundersökningen samt varit i kontakt med Polismyndigheten som också gått igenom allt utredningsmaterial, även det som inte finns med i förundersökningsprotokollet.

Om du behöver stöd kan du vända dig exempelvis hit:  

  • Vid fara för liv: ring larmnumret 112
  • Bris: bris.se – barns telefon 116 11, vuxnas telefon 077 150 50 50 
  • Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se – telefon 08 702 16 80