Elektriska apparater värmer städer

2:37 min

Många av världens städer har förvandlats till värmeöar, på grund av en ständigt ökande användning av elektriska apparater i till exempel bostäder och industrier.

Det gör att temperaturen ökar kraftigt i stadskärnorna, och det här är något man behöver ta hänsyn till i klimatmodellerna.

– Man har inte räknat med det här i klimatsimuleringarna, och det här tillkommer ovanpå effekten av växthusgaser, säger professor Deliang Chen från Göteborgs Universitet.

Olika typer av elektriska apparater i våra hem, som dammsugare, kylskåp och luftkonditionering, och maskiner inom industrin genererar värme, som skickas ut i atmosfären och ökar på uppvärmningen av klimatet.

I en studie från bland annat Göteborgs universitet, som publicerats i tidskriften Nature Scientific Data, har forskare kartlagt hur det här värmeläckaget ser ut världen över.

Effekten märks framför allt i stora städer, som blir till "värmeöar" i förhållande till omgivningen.

Inte minst i megastäderna i Asien.

– Det är till exempel Tokyo, Peking, Shanghai, och där kan det orsaka en temperaturökning på 6-8 grader, så det är ganska mycket.

I genomsnitt har medeltemperaturen stigit drygt en grad sen förindustriell tid, men i centrum av megastäderna kan det alltså röra sig om mycket mer än så.

Enligt studien har energin som används till maskiner och lampor tredubblats de senaste 50 åren. Energianvändningen förväntas fortsätta öka, och vi skulle behöva fundera på att vända trenden.

– Det är dags att tänka på att minska den totala energiförbrukningen, säger professor Deliang Chen.

Ett sätt att minska energiförbrukningen kan vara att använda närvarostyrd gatubelysning. Då tänds lyktstolparna helt bara när någon passerar. Det testas på Kungsholms Strand i Stockholm.

– Vi ser att, beroende på hur nyttjandegraden är, det finns en möjlighet att spara uppåt 50 procent energi, berättar ljusingenjören Anders Hedlund från Trafikkontoret i Stockholms stad.

Hör mer om det här i programmet Klotet idag kl 14.04 i P1.

Referens: Jin, K., Wang, F., Chen, D. et al. A new global gridded anthropogenic heat flux dataset with high spatial resolution and long-term time series. Sci Data 6, 139 (2019). https://doi.org/10.1038/s41597-019-0143-1