Ann Linde: ”Bättre om Ryssland förde feministisk utrikespolitik”

1:54 min

I dag möttes Sveriges utrikesminister Ann Linde och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva.

Sverige är kritiskt mot Ryssland för arbetet med att ta reda på vad som hände den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Idag ska den ryske utrikesministern ha lovat att reda ut alla kvarstående oklarheter.

 – Det klargjorde jag, att man inte är nöjd från svensk sida när det gäller att vi inte är säkra på att varje dokument verkligen har kommit fram, och de lovade att titta på detta igen, det säger Sveriges utrikesminister Ann Linde som idag mötte sin ryske motpart Sergej Lavrov i Moskva.

Ann Linde sade vidare att det finns oklarheter kvar att reda ut gällande vad som hände Raoul Wallenberg när han fördes bort av Sovjetunionen 1945.

Relationerna mellan Ryssland och Sverige har varit kylslagna sedan den ryska annekteringen av Krim – men det finns en dialog. I våras möttes Stefan Löfven och Vladimir Putin, och idag var det utrikesministrarnas tur.
Ann Linde tog upp frågan om kvinnors mänskliga rättigheter och anser inte att Ryssland är så långt framme där.

– Jag tycker naturligtvis att det hade varit bättre om man hade fört en feministisk politik precis som vi gör, men det är ju upp till dem, sade Ann Linde.

Ann Linde sade också att även om de tog upp frågor om våld mot kvinnor i nära relationer, och att det bör vara mer straffbart, så verkar Ryssland inte heller efter dagens möte vilja följa i Sveriges fotspår och bedriva en feministisk utrikespolitik.

Från ryskt håll togs behovet av mer samarbete upp, och vikten av att Sverige är ett alliansfritt land. Sergej Lavrov öppnade också för mer öppen militär dialog.

Om kriget i Ukraina och annekteringen av Krim kom Linde och Lavrov inte alls överens. Ryssland förnekar sin inblandning i kriget i östra Ukraina.

Sverige anser att ett steg i rätt riktning är att erkänna.

– Ja en sak är ju att erkänna att Ryssland har en stor roll i det hela och att man har brutit mot folkrätten, säger utrikesminister Ann Linde.