Även palestinier avfärdar

Israeliska bosättare säger nej till Trumps fredsplan

1:56 min

Trots att israeliska bosättare av många tolkats som några av de största vinnarna i USA:s president Trumps förslag till fredsplan, så kliver bosättarrörelsen fram som de största motståndarna till planen.

– En palestinsk stat, det är helt uteslutet. Vi kan inte acceptera någon annan stat eller arabiskt land i Israel mellan Medelhavet och Jordanfloden, säger den högerradikala bosättarledaren och stadsfullmäktigeledamoten Arieh King som gjort sig känd som pådrivare av judiska bosättningar i palestinska östra Jerusalem. Han ser en palestinsk stat som ett existentiellt hot mot Israel.

– Det kommer bara vara en tidsfråga innan det blir en terrorstat.

– Det kommer att bli en krigszon om vi accepterar en palestinsk stat här.

Även palestinierna avfärdar Trumps fredsplan totalt men av helt andra anledningar. Många menar att fredsplanen bara ger smulor till palestinierna medan Israel får alla godbitar i kakan, som hela centrala Jerusalem, alla bosättningar och Jordan-dalen. Israel får också grönt ljus att redan nu annektera bosättningar.

Israeliska palestinier i arabdominerade samhällen ska tvingas byta medborgarskap till palestinskt och tillhöra Palestina. Demografin förändras. Några har kallat fredsplanen uppmuntran till apartheid.
Palestinierna har nu upprepat att de inte tänker diskutera med USA och de har avbrutit sitt säkerhetssamarbete med Israel.

I parlamentet här i Israel har många uttryckt stöd för planen men för bosättarledaren Arieh King var det en besvikelse att en så nära allierad som Donald Trump föreslår en palestinsk stat.

– Den närmaste presidenten vi haft i USA, det går inte att acceptera att en så nära vän är den som erbjuder en stat till vår fiende.

Han menar att det dessutom är en plan där alla är förlorare.

– Det är ingen vinn-vinn situation, det är en situation där alla är förlorare, araber, judar och hela västvärlden.

– Nej, den här planen har ingen framtid. Den har ingen chans överhuvudtaget.