Thüringens parlament

Politisk sensation i Tyskland

1:48 min

I Tyskland inträffade idag en smärre politisk sensation, när delstaten Thüringens parlament skulle välja ny delstatspresident. Istället för att, som väntat, välja om den tidigare presidenten från vänsterpartiet Die Linke, lyckades kandidaten för det lilla liberala partiet FDP komma till makten, med stöd av högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD.

I de två första valomgångarna, då det krävdes majoritet, röstade AfD på sin egen kandidat. Men i den tredje omgången, då det räckte att få flest röster, bytte Alternativ för Tyskland strategi, övergav sin egen kandidat och röstade istället på liberalernas Thomas Kemmerich.

Tillsammans med rösterna från kristdemokraterna, CDU, fick han en röst mer än den väntade vinnaren och svors strax därefter in som delstaten Thüringens nya president. Detta trots att hans parti, FDP, bara med nöd och näppe tog sig över femprocentsspärren i valet i oktober.

Reaktioner på att en delstatspresident kommit till makten med hjälp av det högerpopulistiska, nationalistiska AfD kom genast från Berlin, också för att AfD i Thüringen är särskilt radikala.

Tysklands utrikesminister, socialdemokraten Heiko Maas kallar det totalt ansvarslöst att låta sig väljas med stöd av högerextremister, finansminister Olaf Scholz menar att det är ett tabubrott som kommer få återverkningar långt utanför Thüringens gränser.

Partiledaren för Angela Merkels kristdemokrater, Annegret Kramp Karrenbauer, säger att partivännerna i Thüringen handlat mot ledningens vilja när de röstade för den nye delstatspresidenten. CDU vill nu se nyval i delstaten.

Men inom AfD jublas det. Partichefen i Thüringen, den kontroversielle Björn Höcke, kallar valet för en politisk nystart och hans partikollega i förbundsdagen, Alice Weidel, skriver på Twitter att det bevisar att man inte längre kan runda AfD. I valet i Thüringen i höstas blev AfD näst största parti med 23 procent av rösterna.