Pressmeddelande 2020-02-06

Premiär för P1 Dokumentär Miniserie – om droghandeln i Göteborg

När polisen öppnar den svarta Nokiatelefonen ser de kontakter med kodnamn. All kommunikation handlar om narkotikaförsäljning. Spåren pekar mot några av Göteborgs allra rikaste stadsdelar. På tisdag 11 februari lanserar P1 Dokumentär sitt nya miniserie-format med en serie i tre delar om drogernas väg genom Göteborgs västra stadsdelar – från den utsatta förorten till villaidyllen.

I villakvarteren i Askim, Hovås och Billdal finns de unga narkotikaköparna. I Tynnered finns narkotikan  och de som säljer den. Knarkhandeln suger in de unga som växer upp i Tynnered – vare sig de vill eller inte.

– Jag bor i ett kriminellt område. Många går den vägen på grund av pengarna. Man jagar efter pengarna, säger 15-årige Pouja säger 15-årige Pouja som inte själv varit inblandad i narkotikahandeln men som blev vittne till ett dubbelmord på lekplatsen.

Narkotikahandeln i Tynnered har också gett upphov till en blodig konflikt. Sedan 2013 räknar polisen till minst sex mord med koppling till två kriminella nätverk. Alla morden är olösta.

– Narkotikaanvändningen i Göteborg är omfattande och man tjänar oerhörda mängder pengar på detta. Och då uppstår det konflikter mellan de här kriminella grupperingarna. Allt eftersom eskalerar våldet och blir grövre och grövre. Tittar man ett par år tillbaka var det kutym att man sköt varandra i benen och nu skjuter man i huvudet, säger områdespolisen Hans-Jörgen Ostler.

Enligt Göteborgspolisen har 2019 varit ett lugnare år, med långt färre skjutningar än 2018. Men två dagar före nyårsafton mördades en ung man och en annan skottskadades. Männen ingår enligt polisen i kriminella grupper i Tynnered. Våldsspiralen går därmed in på sitt åttonde år.

I dokumentären hörs också föräldrarna vars barn fastnat i ett narkotikamissbruk, polisen som för en kamp mot drogerna, ungdomarna som växer upp i Tynnered – och eldsjälarna som bestämt sig för att inte kapitulera inför våldet.

I P1 Dokumentär: Miniserie möter lyssnarna människor som berättar om dolda samhällsproblem och verkligheter som sällan hörs. Första avsnittet sänds i P1 den 11 februari kl. 11.05 och släpps som podd samma dag kl. 06.00. Varje serie är i tre delar, 25 minuter per avsnitt. Första serien är gjord av Martin Jönsson, Dokumentärredaktionen.

11 februari: En knarkmobil i villaidyllen

18 februari: Polisjakt i Tynnered

25 februari: Dubbelmord på lekplatsen

Pressbilder:

Martin Jönsson, reporter och producent av serien

Pouja, uppvuxen i Tynnered och vittne till dubbelmord på lekplatsen

P1 Dokumentär: Miniserie, programbild

Foto: Mattias Ramos, Sveriges Radio

För ytterligare information och förhandslyssning av serien, kontakta:

Martin Jönsson, reporter och producent,  073-740 62 45
martin.jonsson@sverigesradio.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1, 073- 773 54 10
ulrika.salander@sverigesradio.se