Polisen analyserar

Fler unga begår våldsbrott – ”Vi blir häpna”

2:10 min

Anmälningarna om våldsbrott där ett barn under 15 år är misstänkt har ökat de senaste åren, och nu tittar polisen i Region Mitt närmare på 390 våldshändelser från förra året för att få en bättre bild av våldet.

Carin Götblad, regionpolischef i Region Mitt säger att utvecklingen är oroväckande på flera sätt.

– Att det ökar, att de är så unga. Vi blir häpna över att det var så mycket allvarligt våld, sparkar, slag, rån, förnedringar, säger hon.

Sett till hela landet har anmälningarna om våldsbrott där ett barn under 15 år är misstänkt ökat med 35 procent mellan 2016 och 2019 och förra året anmäldes mer än 9 000 sådana brott enligt polisens statistik

För att få en bild av hur brotten kan se ut har polisen i Region Mitt, som täcker Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län gått igenom 390 våldshändelser från förra året där en person under 15 år var misstänkt

– Det går ju till på det viset att det kan vara en fyra fem sex, oftast pojkar, som ger sig på ett ensamt barn. Och det gör oss också oroliga för att vi ser att många föräldrar och barn som blir utsatta vågar inte medverka i utredningen för man är så rädd för repressalier från de här gängen.

Genomgången visar också att ungefär hälften av brotten begås i skolmiljö, enligt Carin Götblad:

– Om det var vuxna skulle vi aldrig acceptera att vi blev utsatta så här på vår arbetsplats, och vi skulle aldrig acceptera att vi var tvungna att möta samma personer i vår arbetsmiljö som har hotat oss till livet på nätet.

Eftersom barn under 15 år inte är straffmyndiga utreds de normalt inte av polisen utan lämnas över till socialtjänsten.

– Alla platser i samhället behöver flytta fram positionerna, föräldrar, skola, socialtjänst, fritidsgårdar, polis och fånga upp de här personerna mycket tidigare.