Moçambique

Okänt vem som ligger bakom bestialiska terrordåd

1:59 min

I norra Moçambique har en rad islamistiska terroristattacker spridit död och skräck senaste åren. Men trots en kraftig ökning av attacker senaste månaderna vet myndigheterna inte vem som ligger bakom våldet eller vad deras mål är.

– Det som händer nu är att de som stör ordningen i Cabo Delgado inte har något ansikte, säger Moçambiques försvarsminister Jaime Neto.

– Men vi är beslutsamma om att de ska hållas ansvariga, lägger han till.

Det har varit en ansiktslös fasa som dragit fram över Cabo Delgado, Moçambiques nordligaste provins, senaste två åren. Under 2019 ökade attackerna märkbart och under 2020 har våldet ökat ytterligare.

Ingen vet säkert, men uppskattningar pekar på runt 65 000 fördrivna och 500 döda i våldsamma och ofta bestialiska dåd, där till synes helt oskyldiga civila har bränts, stympats och lemlästats – ofta har byar långt ute på landsbygden helt utraderats.

Men vem som ligger bakom är alltså höljt i dunkel. Av 189 kända attentat sen 2017 så har IS tagit på sig 23. Men inga krav eller något politiskt budskap har framförts. Sedan någon månad tillbaka har terroristerna börjar posera med IS-flaggor i sociala medier, men ingen vet om det verkligen är IS som etablerat sig i södra Afrika.

Cabo Delgado är en av det fattiga Moçambiques allra fattigaste regioner. Men också platsen för Afrikas största gasfyndigheter med stora investeringar som väntas ge enorma inkomster till staten om några år. Staten har lagt locket på och förbjudit oberoende rapportörer i området.

Hemlighetsmakeriet och de stora pengarna – liksom rapporter nyligen om ryska elittrupper i området – göder just nu konspirationsteorierna i regionen.