SIMKUNNIGHET

Elever får inte tillräcklig simundervisning

1:49 min

Elever i Huddinge får inte den simundervisning de ska ha, enligt skollagen. Det vittnar idrottslärare i kommunen om. – Vi har tio i varje klass som inte uppnår kraven, säger Anna Tolliner.

  • Sedan 2007 är simkunnighet ett krav för årskurs 6. Idrottslärare i Huddinge som P4 Stockholm pratat med beskriver hur de inte får till den lagstadgade simundervisningen och att det riskerar barnens simkunnighet.
  • – Jag hann inte ens med undervisningen förra året när jag hade sjuorna. De måste ju simma någon gång under våren bara för att checka av att de kan, säger Anna Åkerström, lärare i idrott och hälsa på Vistaskolan i Huddinge.
  • Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge, Bo Källström (L), säger att kommunen klarar kraven men att det kan bli problem i framtiden om inte ytterligare en simhall byggs. 

Elever ska kunna simma 200 meter

Sedan 2007 är simkunnighet ett krav för elever årskurs 6 i ämnet Idrott och hälsa, säger skollagen.

Eleven ska kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge, för att få ett godkänt betyg.

Undervisning ska ingå och börja redan i årskurs 1-3, där eleverna ska träna på att simma i mag- och ryggläge. I årskurs 7-9 tränar barnen sen på simsätt, till exempel crawl, bröst-och fjärilsim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.