Coronaviruset

Krisläge i Wuhan – smittade isoleras inte

1:36 min

I Kina förvärras nu läget dag för dag i den värst drabbade staden Wuhan, där antalet nya fall av det nya coronaviruset fortsätter öka snabbt. Sjukvården uppges vara under enorm press och sjukbäddarna räcker inte till, vilket riskerar sprida viruset ytterligare när smittade inte isoleras.

Det nya coronavirusets epicentrum, elvamiljonersstaden Wuhan, är under hård press. Antalet smittade ökar explosionsartat och närmar sig nu 2 000 nya bekräftade fall per dygn.

– Läget är mycket allvarligt, de flesta får inte vård i tid, sade professorn Wang Chen, rektor vid ett av Kinas mest prestigefyllda universitetssjukhus i en intervju med statliga CCTV.

Wang Chen berättar att när sjuka personer inte läggs in och isoleras så sprider de istället viruset i sin familj eller bostadsområde.

Lokala myndigheterna i Wuhan kämpar nu för att snabbt få fram fler sjukbäddar. Sporthallar görs om till provisoriska sjukhus för de med mildare symptom. Mer avancerade modulsjukhus i militär regi byggs upp från grunden i förorterna.

I ett försök att spåra de som snabbt behöver vård har särskilda digitala anslagstavlor upprättats i sociala medier, där nödställda kan ladda upp sitt namn, adress och symptom.

Digitala rop på hjälp där ofta hjärtskärande historier målas upp med familjemedlemmar som redan avlidit eller är svårt sjuka. Återkommande är beskrivningen av hur de sökt hjälp, men skickats hem igen då sjukhusen i Wuhan är fullbelagda.

Ekot har varit i kontakt med flera av de som sökt hjälp digitalt. Ingen har velat ställa upp på intervju, men i ett svar via sms skriver en av dem, vars mamma är svårt sjuk, att hon är väldigt orolig och att hon gör allt i sin makt för få henne inlagd på sjukhus.

Mer än var tredje person som hittills smittats av det nya coronaviruset finns i Wuhan. Av de 549 personer som hittills dött har 414 gjort det i Wuhan.