FACIT: Sjukdomsquizen

1 – Kikhosta

En ljudrebus bestående av kikärtor och amerikansk TV-host. Det vi hörde var kocken Siri Barje göra  hummus, där främsta ingrediensen är kikärtor och ett klipp där Ellen De Generes hyllar National TV HOST day, med anledning av att det denna dag är talk show host-legenden Johnny Carsons födelsedag den 23 oktober. TV-host, skulle ge hosta.

2 – Utslag

Utslag som man får på huden – här representerat av ett golf-utslag med träklubba.

3 - Svininfluensa

En gris/svin som grymtar gav oss svininfluensan.

4 – Mässling
Expressens reporter förklarar i ljudet symptom och innebörden av virussjukdomen mässling, efter ett större utbrott i New York härom året.

5 – Syfilis (könssjukdomar godkänns - även /HTLV3/Katarr)

Vi hörde några takter ur introt till Magnus Ugglas låt "Passionsfrukt" där han beskriver älskogens ibland negativa konsekvenser. Han sjunger om Syfilis, HTLV3 och katarr.

6 – Körtelfeber/Kyss-sjukan

Körtelfeber kallas även kyss-sjukan, och illustrerades här av kyss-ljud

7 – Gulsot

Vi hörde början på Beatles låt "Yellow Submarine" och en förklaring på det gamla hemliga sotarspråket knoparmoj. Yellow = gul.

8 – Bältros

I stilskolan som expressens modeexpert höll, pratades om skärp – som ju även kallas bälte och vi hörde även Thorleifs låt ”Fem röda rosor”.

9 - Rabies/Vattuskräck 

Vi hörde en replik från filmen Cujo, från 1983, baserad på rysarkungen Stepen Kings bok om den snälla hunden som blev riven på nosen av en fladdermus och smittades av rabies och blev superläskig. ”Han är inget monster, han är en vovve”: ”He is a doggie”, säger mamman när rabiesmonsterhunden anfaller bilen dom sitter i.

10 – Röda Hund

Här hörde vi statsministern, socialdemokraten, Stefan Löfven i debatten i TV4 där han sa det klassiska "det är bara käbbel" och så hördes även hundskall. Socialdemokrater, ja de kallas ju röda och hund = röda hund.