Nya kulturrådet i Kina: "Målet är att förbättra relationerna"

1:59 min

Trots den frostiga relationen mellan Sverige och Kina, efter fallet med fängslade förläggaren Gui Minhai, tror nya kulturrådet i Peking på bra förutsättningar för kulturutbyte mellan länderna.

Ola Johansson har i dagarna börjat sitt nya jobb som kulturråd i Kina. Men till att börja med kommer han sitta i Sverige, det här på grund  utbrottet av coronaviruset. Han vet idag inte när han kommer kunna åka iväg.

Som uppgift har Ola Johansson att främja kultursamarbeten i Kina.  Det här samtidigt som den svensk-kinesiska relationen just nu är infekterad. Det här efter upprepad svensk kritik mot hur Kina hanterat fallet med svenska-kinesiska förläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad utan rättegång sedan 2015. Kritik som Kina på olika sätt sedan svarat på.

Trots det här menar Ola Johansson, att förutsättningarna för kulturutbyte länderna emellan är goda.

– Naturligtvis har jag noterat det höja diplomatiska tonläget. Men för mig finns en klar tjänstebeskrivning att gynna kulturutbytet med Kina. Jag ska göra så gott jag kan och tror att villkoren är hyfsat goda i alla fall. Mitt mål är att förbättra relationerna, säger Ola Johansson. .

Och vilka är förutsättningarna för det arbetet?

– Förutsättningarna är att vi har ett långtgående utbyte med Kina. Att vi har etablerade projekt som jag har tagit del av i dialog med min företrädare.

Men är det bra eller dåliga förutsättningar?

– Jag tycker det är ganska goda förutsättningar, men jag kommer ju från en annan värld, jag komma ju från universitetsvärlden där man får arbeta fram alla projekt från scratch. Men i det här fallet finns det en hel del upparbetat när det gäller utbyte, säger Ola Johansson.

Han kommer närmast just från den akademiska världen, som docent på fakulteten för konst och kreativ industri på Middlesex University i London och har i Sverige disputerat i teatervetenskap.

Ola Johansson börjar sitt nya jobb som svenska statens representant i Kina i en frostig tid mellan de båda länderna. Flera uppmärksammade diplomatiska ordväxlingar har präglat relationen. Konflikten trappades upp i slutet av förra året i samband med att Svenska Pen tilldelat Gui Minhai, Tucholskypriset. Strax därefter stoppades två svenska filmer från att visas i Kina.

Ola Johansson vill inte uttala sig om det enskilda fallet som gäller Gui Minhai, utan hänvisar till Utrikesdepartementet. Men svarar så här på frågan kring hur närvarande kommer vara i hans arbete som svenskt kulturråd Kina:

– Jag har funderat på det fallet men ungefär med samma distans som vanliga läsare av dagstidningar och media. Det är svårt för mig att säga hur det kommer inverka på mitt uppdrag. Men jag har ganska goda förhoppningar när gäller vad som blir möjligt att göra med kulturutövare och publik i Kina, säger Ola Johansson.

Men kommer du på något sätt lyfta Gui Minhais fall?

– Nej, det kommer jag inte göra. Ärendet ligger hos Utrikesdepartementet, jag hänvisar dit, säger Ola Johansson.